Haagse Courant – Bert Jansma

      Comments Off on Haagse Courant – Bert Jansma

“Busstra komt altijd, ook op eerdere cd’s met verrassende thema’s”

Castle in the air’ is een reunie van twee musicerende broers, gitarist Marnix en pianist Berthil Busstra. Marnix Busstra gaat vanuit de jazzrock van zijn eigen kwartet en zijn band ‘Second vision’ hier een zachtere fusionkant op.

Hij schreef negen stukken die allemaal een net iets andere signatuur hebben, ook al door zijn gebruik van verschillende snaarinstrumenten. Zacht bewegend, dan weer met een niet opdringende ‘groove’, soms met een ‘etnische’ klank, soms vanuit een dromerig soort melancholie.
Dat etnische wordt in twee stukken versterkt door de duduk van Gevorg Veranian, een Armeense dubbel riet-fluit waarvan Aram Khatchatoerian ooit zei dat het ‘t enige instrument was dat hem aan het huilen kon maken. De zachte, bijna aarzelende toon van die duduk is prachtig in het mooie thema van ‘Pearl diver’.

Busstra komt altijd, ook op eerdere cd’s met verrassende thema’s. In ‘Frog country’ is er bijna een ‘hot club’-klankje, het snelle ‘Buzz battle’ heeft iets van een square dance met een humoristisch trekje, de ‘Authentic turtle’ kruipt tergend langzaam voort. Broer Berthil en hij zijn aan elkaar gewaagd qua benadering. Opvallend is de keus voor de warme, melodische contrabas van Rene Dissel en vooral voor drummer Chris Strik. Die werkt hier alleen met brushes, zijn specialiteit, en zorgt voor een soort lounge-gevoel onder het geluid van de band,. niet mechanisch, maar met een menselijk tintje.