Jazz Podium Magazine (Germany – Nederlands) – Alexander Schmidtz

      Comments Off on Jazz Podium Magazine (Germany – Nederlands) – Alexander Schmidtz

“…door hun onconventionaliteit op de een of andere manier heel Hollandse gezelschap heeft en geeft met hun funky, groovende aanpak enorm veel plezier.”

De naam van de band en de titel van de CD zijn hetzelfde (Old School Band), maar wie ‘oude koek’ vreest zit er helemaal naast. ‘Old school’ betekent hier de samen doorgebrachte schooltijd van gitarist Marnix Busstra en bassist Norbert Sollewijn Gelpke, maar ook ‘old school’ in de zin van ‘de beste kwaliteit’. Zoals zij beiden in de liner notes het materiaal van deze vier musici beschrijven als ‘eenvoudige songstructuren, die uiterste muzikale eerlijkheid’ vereisen.

Deze band vertegenwoordigt het beste van de Nederlandse ‘Oude School’: de niet opdringerige maar zeer opwindend spelende gitarist Marnix Busstra, de onvermoeibare bassist Norbert Sollewijn Gelpke, de verrukkelijk onbevangen spelende organist Eric van de Bovenkamp en de zeer actieve en stuwende drummer Mark Stoop.

De negen stukken zijn analoog(!) afgemixt en hebben daardoor een fantastisch heldere klank. Dit door hun onconventionaliteit op de een of andere manier heel Hollandse gezelschap heeft en geeft met hun funky, groovende aanpak enorm veel plezier. Zelfs in zo’n apart nummer als ‘Little white lies’, dat eigenlijk in geen enkel hokje te plaatsen is.

‘A good day’ start met een nonchalant gitaarthema, gevolgd door een vinnige orgel-solo, begeleid door een sterk spelende Mark Stoop.

‘F*cking speedbumps’ is fusion met 75-80% hardbop jazzquotes in het unisono gitaar/orgel-thema, weer boeiend begeleid door het levendige slagwerk.

‘No solution’ biedt wat ontspanning, vooral door de geweldige solo van bassist Norbert, die dat in ‘New Canal of the Emperors’ nog eens dunnetjes overdoet.

‘Medium rare’ doet in zijn melodielijn denken aan Colin James’ vroegere Little Big Band.

‘Out of the Incrowd’ is een degelijk, maar intelligent gelaagd funky stuk vol speelplezier.

‘Too hot tub’ is een enerverend blues-achtig stuk met een melodie die nog lang in je hoofd blijft nazingen.

Zoals gezegd: de beste ‘Old School die er is!