Jazzenzo – Erno Elsenga

      Comments Off on Jazzenzo – Erno Elsenga

“…als een bijzonder creatief gitarist, maar evenzoveel als een getalenteerd componist die in verschillende werelden zijn weg vindt.”

Het ter gelegenheid van Busstra’s vijftigste verjaardag uitgegeven dubbel verzamelalbum ‘Best of both worlds’ schetst een muzikaal overzicht van Busstra’s jazzensembles vanaf 1995 alsmede Busstra’s bijdrage aan de theaterwereld.

Die laatste bijdrage betreft de theaterwereld van Marnix Busstra’s echtgenote Karin Bloemen. Busstra schreef menig stuk voor deze Nederlandse diva waarvan de beste liedjes uit diverse theaterstukken nu gebundeld zijn op deel twee van ‘Best of both worlds’. Slechts onderbroken door een stuk met zangeres Simone Roerade en eentje met Dianne Reeves; het prachtige ‘Tale of two angels’ dat oorspronkelijk in 2003 verscheen op het album ‘It’s all in the mind’ van Busstra’s band Second Vision.

Op het beste uit de jazzwereld van Marnix Busstra treffen we een overzicht van de ensembles van de gitarist. Vanaf Busstra’s eerste band, het door gitaarsynthesizers gedomineerde Second Vision tot en met het album ‘Sync Dreams’ uit 2013, de voorloper van bovengenoemd ‘Firm Fragile Fun’ van Busstra’s laatste kwartet.

Het Marnix Busstra 4-tet laat van zich horen middels twee stukken, waaronder de meeslepende blues ‘That’s a fact’ met een bezielende tenorsaxosolo van Yuri Honing. Daarnaast de fusion van de Buzz Bross Band en de mysterieuze klanken van (vibrafonist) Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet.

Een fraai overzicht die Busstra niet enkel in het zonnetje zet als een bijzonder creatief gitarist, maar evenzoveel als een getalenteerd componist die in verschillende werelden zijn weg vindt.