Jazzenzo – Stijn van der Schoor

      Comments Off on Jazzenzo – Stijn van der Schoor

“…rijk palet aan kleur, met waanzinnig spel als prettige constante.”

Al vanaf de eerste maten laat Old School Band je mondhoeken naar boven krullen. Niet alleen door het lekkere geluid, maar ook vanwege herkenning. In hun debuutalbum laten gitarist Marnix Busstra en zijn kwartet, ook de Old School Band geheten, zich inspireren door de muziek uit het begin van hun carrières. Het album bevat daarmee klassieke jazz en sporen van funk.

Nostalgie ten top dus, maar zeker ook spannend genoeg voor hedendaagse oren. Busstra’s composities weten een mooie balans te vinden tussen oud en nieuw. Het ongrijpbare ‘New Canal of the Emperors’ prikkelt voldoende om te laten zien dat Old School Band niet vastgeroest zit in clichés, maar de grenzen van zijn genre durft te verbreden. Een prettig contrast met de pakkende melodieën uit ‘Medium Rare’ en ‘Out of the Incrowd’. Echte oorwurmen die je nog dagenlang zult neuriën.

De contrasten geven het album een rijk palet aan kleur, met waanzinnig spel als prettige constante. Marnix Busstra’s glanzende gitaar schittert tussen Norbert Sollewijn Gelpkes lekkere bas, Eric van de Bovenkamps klassiek swingend orgel en de strakke drums van Mark Stoop. De synergie tussen de bandleden is soms zelfs zo sterk, dat de instrumenten versmelten tot één geluid. Momenten om je vingers bij af te likken. Ook in het spel is het verschil tussen oud en nieuw mooi in verhouding. Gewaagde improvisaties steken af en toe de kop op maar raken nooit van het ‘Old School’-pad af. Even ongestoord genieten van gewoon heerlijke muziek? Old School Band is je keus.