Jazz Mozaïek (België) – Marc van de Walle

      Comments Off on Jazz Mozaïek (België) – Marc van de Walle

(****) “…een prachtige plaat met heel wat variatie. De composities zijn rijk, na meerdere luisterbeurten winnen ze alleen maar aan kracht … Mooi werk!”

De titel van deze cd verklapt al veel over het karakter van de muziek. Het gaat effectief om stevig, soms breekbaar, soms leuk en ontspannend werk. Maar er zit meer achter; men leze de titellijst van de tracks. Ook Mild, Deep, Crazy, enz. behoren tot het palet. Vage titels dus, waardoor Busstra met zijn elf composities alle deuren openlaat voor zijn medemuzikanten, die hun werk gedreven en geïnspireerd doen. Het zijn allemaal open structuren waarin iedereen tot zijn recht komt.

Niemand zal ontsnappen aan de sound van Busstra: de vergelijking met Scofield dringt zich op. Maar Busstra is geen epigoon. Qua stijl weet hij zijn eigen accenten te leggen. Dat zijn sound quasi identiek is aan die van Scofield, tja, daar kunnen we weinig over zeggen (wij houden ervan).

Qua techniek en melodische sterkte valt op deze cd niets af te dingen. De tracks zijn compositorisch sterk en gevarieerd. De solo’s zijn boeiend en intrigerend. De gitarist ontpopt zich tot een volleerd muzikant en de vonken springen over. Busstra is vijftig geworden, maar zijn muziek blijft jong en gedreven.

Wij vonden dit een prachtige plaat met heel wat variatie. De composities zijn rijk, na meerdere luisterbeurten winnen ze alleen maar aan kracht. Wij kregen deze cd alvast erg moeilijk uit de lade… Mooi werk!