Jazzflits – Peter Korten

      Comments Off on Jazzflits – Peter Korten

“Beiden laten het overbodige weg en concentreren zich op de schoonheid van de composities.”

Gitarist Marnix Busstra slaat met zijn nieuwe trio (Eric van der Westen op bas en Pieter Bast op drums) én zijn nieuwe platenlabel een nieuwe weg in. Wat gelukkig bleef is zijn herkenbare geluid. Wie zijn spel kent van de cd ‘Castle In The Air’ en de dvd ‘The Same New Story’ zal Busstra op ‘Twelve Pieces’ direct herkennen. Busstra speelt naast zijn Gibson-gitaar ook op een Ierse Bouzouki en een elektrische sitar. Zijn spel is ingetogen en doordacht.

Op dit album combineert hij dat met topvibrafonist Mike Mainieri. Laatstgenoemde is de oprichter van de fusion-groep Steps Ahead. In 2003 speelde Mainieri al een paar stukken op de cd ‘It’s All In The Mind’ van Busstra’s band Second Vision. In die tijd ontstond het plan om vaker samen te werken.

Natuurlijk rijst direct de vraag of gitaar en vibrafoon elkaar niet in de weg zitten. Beide instrumenten hebben ongeveer dezelfde toonbereik en op deze cd vullen ze elkaar eerder aan dan dat ze elkaar hinderen. Mainieri is niet zozeer gastsolist maar volwaardig bandlid. Zijn prachtige solo’s worden evenwichtig afgewisseld met die van Busstra. Beiden laten het overbodige weg en concentreren zich op de schoonheid van de composities.

Van de ‘Twelve Pieces’ zijn er elf gecomponeerd door Busstra terwijl ‘All In A Row’ van Mainieri is. Marnix Busstra houdt van open composities. In het tv-programma Vrije Geluiden zei hij hierover: “In een open compositie zijn er mogelijkheden voor interactie en avontuur. Een ‘dichtgetimmerde’ compositie is qua uitgangspunt misschien wel virtuoos, maar wat er gaat gebeuren staat van tevoren al vast. Het heeft mijn voorkeur om binnen een compositie te laten gebeuren wat er kán gebeuren”. De twaalf stukken zijn stuk voor stuk de moeite waard. Dat de gitaar en de vibrafoon qua klank zo dicht bij elkaar zitten, pakt op dit album juist gunstig uit.