Jazzism – Coen de Jonge

      Comments Off on Jazzism – Coen de Jonge

(****) “Vrije en onorthodoxe muziek die hangt in Busstra’s composities.”

Marnix Busstra is vijftig geworden. Op de helft dus, zeggen de optimisten. Dat viert de gitarist, bouzouki- en sitarspeler, componist en producer met twee albums tegelijk: de nieuwe trio-cd Firm, fragile, fun (met pianist Rembrandt Frerichs, bassist Arnold Dooyeweerd en drummer Pieter Bast) en de dubbel-cd Best of both worlds.

Dat laatste pakket bestrijkt de periode 1995-2015. De eerste cd daaruit is een staalkaart van groepen als Second Vision, Buzz Bros Band en Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet. De tweede is van een geheel andere orde. Twaalf stukken met echtgenote Karin Bloemen in de hoofdrol en nog twee liedjes met Diannen Reeves en Simone Roerade. De reden: Busstra maakte voor al deze stukken de muziek. Toch onthullend, dit overzicht van een oeuvre.

Firm, fragile, fun bevat elf kakelverse stukken, met compacte titiels als Stress, Deep, Crazy en Gone. Vrije en onorthodoxe muziek die hangt in Busstra’s composities. Maar die vormen geen enkele belemmering voor spontane bokkesprongen en zijpaden.