Musicframe.nl – Mattie Poels (dutch)

      Comments Off on Musicframe.nl – Mattie Poels (dutch)

“…je wordt als luisteraar meegenomen door een muzikaal verhalen verteller die nog lang niet is uitgesproken.”

Gitarist, componist en bandleider Marnix Busstra komt met een nieuwe groep in ‘standaard’ bezetting; bas, drums, piano en gitaar. Maar de uitwerking is allerminst ‘standaard’. Een coherent gezelschap van vier persoonlijke musici met ieder hun eigen melodisch verhaal dat prachtig synchroon samenkomt op‘Sync Dreams’.

Marnix Busstra is een zeer karakteristiek gitarist die opvalt door zijn eigen stijl. Schrijft composities die ‘als vanzelf klinken’, met transparante melodieën en lucide akkoorden waarover hij met gemak en souplesse soleert. De stukken variëren: lyrisch, ritmisch, stuwend, hoekig met als slot een soort blues.

Busstra is duidelijk geïnspireerd door Pat Metheny (Earth Tone) en John Scofield maar gaat toch geheel zijn eigen weg. Gedreven, virtuoos en zonder overbodige noten. Vooral de elementaire rust die de muziek uitstraalt, is opmerkelijk. Hoe druk sommige passages ook zijn, je wordt als luisteraar meegenomen door een muzikaal verhalen verteller die nog lang niet is uitgesproken. In twee nummers gaat hij zelfs op zoek naar nieuwe klankkleuren waar hij, door het gebruik van bouzouki en sitar, de muziek een Oosters tintje geeft.

Hij wordt bijgestaan door multi pianist Rembrandt Frerichs. subliem begeleider die bijzonder fraai soleert in ‘Down, and Up Again’ en ‘Octoforce’ waarbij hij poly ritmisch wordt ondersteund door Pieter Bast. Een drummer die schildert met percussie en zijn spel lardeert met ‘ghost notes’ wat het geheel nog swingender maakt.

Marnix Busstra maakte cd’s met zijn band’s: Second Vision, Marnix Busstra 4-TetBuzz Bros Band en twee cd’s met meester vibrafonist Mike Mainieri. Daar wordt nu het prachtige ‘Sync Dreams‘ aan toegevoegd. Het debuut van zijn nieuwe band Marnix Busstra Band waarmee weer een droom werkelijkheid wordt.