NTB – Rakendra Smit

      Comments Off on NTB – Rakendra Smit

“…zal het wel super trippen zijn om naar deze muziek te luisteren.”

De muzikale broers Marnix (gitaar) en Berthil Busstra (toetsen) hebben – na jaren hun eigen weg te zijn gegaan – met deze cd hun samenwerking hervat.

Beide broers waren al jaren actief in het jazz-gebeuren. Marnix is bekend van zijn twee andere bands ‘Second Vision’ en het Marnix Busstra 4-tet’. Ze schreven werk dat ze samen met drummer Chris Strik en bassist René Dissel op de band hebben gezet.

De sfeer van de muziek hebben ze in het cd-boekje mooi geschreven als: ‘…a kind of adventurous acoustic funky jazz-lounge with a shadow of worldmusic…’ Daarmee is zo’n beetje alles gedekt wat je op deze cd tegenkomt. Samen met een, louter brushes gebruikende, Chris Strik is de basis al gelegd, de zeer functioneel groovende bassist René Dissel maakt de basis af terwijl de beide broers elkaar perfect aanvullen met romantische Rhodes- en gitaarpartijen. Op twee tracks voegt gastspeler Gevorg Veranian een hele bijzondere wereldklank toe met zijn duduk. Dit blassinstrument geeft met zijn typische intonatie de muziek een oosterese schaduw.

De muziek is geen typische lounge te noemen, daarvoor is ze te authentiek. Toch kan deze cd moeiteloos mee in iedere trendy lounge-gelegenheid en op iedere lounge-compilatie.

Bijzonder aan dit album is dat het in Super-Audio-CD-formaat is. Helaas kon ik hem daar niet op beluisteren. In een cd-speler kun je hem echter ook stoppen, dus dat maar gedaan. Via een stereo cd-speler klinkt ie in ieder geval goed. Zeer benieuw hoe die over een Super-Audio-CD-speler klinkt, want in surround-modus zal het wel super trippen zijn om naar deze muziek te luisteren.