www.musicframes.nl – Mattie Poels (Dutch version)

      Comments Off on www.musicframes.nl – Mattie Poels (Dutch version)

“Marnix Busstra is een inspirerend, helder en trefzeker musicus die naast gitaar ook bouzouki en elektrische sitar speelt…”

De Nederlandse gitarist Marnix Busstra werd dit jaar 50. Reden voor een nieuwe CD ‘Firm Fragile Fun’ en een overzichts-dubbel-album ‘Best of Both Worlds’ van deze veelzijdige snarenspeler. Busstra speelt al jaren een deuk in de Nederlandse jazz-boter met zijn vele bands zoals Second Vision, Marnix Busstra4-tet, Buzz Bros Band, Marnix Busstra Band en de begeleidingsband van zijn vrouw Karin Bloemen.

Firm Fragile Fun’ of wel ‘Stevig Breekbaar Lol’. Een titel die de lading dekt. De muziek is energiek, dynamisch en zit vol muzikaal plezier. Gitaar-thema’s, met verrukkelijk John Scofield/Philip Catherine sound, zwieren door je kamer. Heldere composities geschreven door Busstra, met een duidelijke structuur en veel ruimte voor zijn mede musici. Opvallend daarbij is het drumwerk van Pieter Bast die met suggestie en polyritmiek een zeer stuwende factor is en die samen met contrabassist Arnold Dooyeweerd (mooie laid-back solo in het bluesy ‘Smoky‘) een voortreffelijk tandem vormt. De lyrische pianist Rembrandt Frerichs soleert prachtig melodisch, met een cimbaal imitatie in het openingsstuk ‘Stress’ en ‘Crazy’, met hier en daar een piano-knipoog naar de groten zoals Jarrett (‘Joy‘) en Monk (‘Fun‘). Marnix Busstra is een inspirerend, helder en trefzeker musicus die naast gitaar ook bouzouki en elektrische sitar speelt (verstild in het sferische ‘Deep‘). Op zijn nieuwe album ‘Firm Fragile Fun’ heeft elke compositie een korte titel die een gemoedstoestand uitdrukt zoals Gone, Deep of Mild. Daarin vertelt hij muzikaal kort en bondig wat hij zeggen wil, zonder veel omhaal en mooidoenerij. Dat maakt Busstra een bijzonder muzikant die de kern raakt waardoor de muziek voor zich spreekt.