Noord Hollands Dagblad – Ton de Lange

      Comments Off on Noord Hollands Dagblad – Ton de Lange

“…onderscheiden met de Annie M.G. Schmidt Prijs voor ‘het beste theaterlied.”

,,Met de ogen dicht, zeer intens en integer. Echt indrukwekkend om dat mee te mogen maken.” De opname in New York vond een jaar geleden plaats, maar gitarist Marnix Busstra (1965) uit Broek in Waterland geniet er nu nog van hoe ‘Tale of two angels’ – zijn compositie, met tekst van zijn vrouw Karin Bloemen – werd gezongen door de beroemde Amerikaanse jazzzangeres Dianne Reeves.

De fraaie ballad staat op ‘It’s all in the mind’, het gloednieuwe derde album van fusiongroep Second Vision. Mogelijk gaan voor Busstra en de zijnen dankzij deze cd straks ook internationaal wat deuren open. Het zegt genoeg over de kwaliteit van het Hollandse vijftal dat niet alleen Reeves, maar ook de Amerikaanse fusiontopper Mike Mainieri aan de cd meewerkte. De formidabele vibrafonist, vooral bekend van de formatie Steps Ahead, is in twee stukken te horen. Bovendien was Mainieri zo enthousiast dat hij zelf voorstelde om als gastsolist mee te gaan op een kleine tournee door Nederland. Zeven concerten in acht dagen. Het laatste optreden vindt zaterdagavond plaats in Huis Verloren in Hoorn.

Busstra: ,,Als achttienjarige zat ik tijdens het North Sea Jazz Festival al met open mond te kijken en luisteren naar Mike, en nu sta ik met hem op het podium. Bizar eigenlijk, want in feite ben ik tevens publiek: ademloos als hij bijvoorbeeld solo een intro speelt. Hoogtepunt in de carrière van onze band, absoluut! We zijn na zo’n vijftien jaar natuurlijk uitstekend op elkaar ingespeeld, maar toch merk je dat er nu wat speciaals gebeurt, dat we nog meer diepgang krijgen.” Het was een combinatie van stoute schoenen aantrekken en het wonder van internet.

‘Tale of two angels’ – over ouders die hun kinderen op een gegeven moment moeten loslaten en vice versa – bleek de sleutel. ,,Toen ik dat stuk schreef, hoorde ik gewoon de warme stem van Dianne. Na overleg met de band heb ik haar via haar management een instrumentale opname gestuurd met daarbij de tekst van Karin. Ze vond het erg goed, wilde het graag zingen. Organisatorisch was het het makkelijkst om dat in New York te doen. En als je daar dan toch bent, en je weet dat Mike daar ook woont… Dus hem ik op een gegeven moment een e-mail gestuurd. Hij reageerde gelijk enthousiast. Waarbij het uiteraard wel meespeelde dat ‘het wel goed moet zijn als Dianne erbij betrokken is’. Want die is zeer exclusief, kan ik wel zeggen, zie haar medewerking maar als een soort kwaliteitskeurmerk van de muziek.”

In het spel van Busstra klinken de stijlen van zijn belangrijkste inspirators, de Amerikaanse gitaristen John Scofield en Pat Metheny. Naast Second Vision is Busstra tevens het hart van de groepen Buzz Bros Band (met broer Berthil op toetsen) en het Marnix Busstra 4-tet. In 1996 werd hij voor de ballad ‘Geen kind meer’ onderscheiden met de Annie M.G. Schmidt Prijs voor ‘het beste theaterlied. Sinds 1993 schrijft hij muziek voor Karin Bloemen. ,,Ik heb ook gespeeld tijdens de ‘Karin in Concert’-tournee, maar hoe leuk het ook was: dat is het niet voor mij. Ik ben te veel jazzmuzikant om elke avond weer hetzelfde te doen. Ik moet ruimte hebben om te improviseren.”