Telegraaf – René Steenhorst

      Comments Off on Telegraaf – René Steenhorst

“Mainieri was zo enthousiast over Second Vision, vertelt Busstra, “dat hij zelf met het idee kwam als gastsolist met een aantal live-concerten mee te doen.”

Toen hij de song ‘Tale of two angels’ componeerde, hoorde jazz-gitarist Marnix Busstra haar in gedachten woorden zingen die nog niet eens geschreven waren. Dianne Reeves, of althans een vooruit gestuurd hologram van haar gestalte, vulde de teksten moeiteloos in – precies in de juiste intonaties en met dat schitterende donkere timbre, van deze al even donkere, intrigerende Amerikaanse jazz-zangeres.

“Heel bijzonder was dat”, zegt Busstra, die met zijn nu elf jaar bestaande band ‘Second Vision’ een gloednieuw album met een aantal werkelijk prachtige songs heeft afgescheiden voor Turtle Records. “Ik had meteen de klank van de stem van Dianne in mijn hoofd toen het stuk zich vormde. Haar sound is heel specifiek. Het was net alsof zij heel dichtbij was. We besloten haar onmiddellijk voor de opname van dit stuk te benaderen. Er werd een instrumentale versie met de geschreven tekst naar haar gestuurd. En al vrij snel kwam er reactie. Die was heel positief: Dianne was zo gecharmeerd van de compositie dat zij graag haar medewerking wilde verlenen.”

April vorig jaar vonden de opnamen plaats. In New York, in de Avatar Studios. Marnix Busstra: “Het resultaat was verbluffend. Dianne zong de compositie zó natuurlijk dat het leek alsof het stuk al jaren op haar repertoire staat.” En op de vraag of de song onderdeel wordt van haar repertoire, antwoordt Busstra: “Ik hoop het, dat zou natuurlijk prachtig zijn. Maar het zou me inderdaad niet verbazen; het past helemaal bij haar.”

Ofwel, zíe wat er allemaal kan ontstaan door een paar toevallige gedachten – ‘It’s all in the mind’, zoals het album van ‘Second Vision’ dan ook toepasselijk is gedoopt. Ook het dromerige The Spiral, een Pat Metheny-achtige compositie, ontstond via de weg van de gedachten.

Dianne Reeves is overigens niet de enige grote naam op deze geluidsdrager; ook de vermaarde Amerikaanse vibrafonist Mike Mainieri speelt op twee stukken mee. “We hebben hem benaderd, omdat wij toch in The Big Apple waren in waren en hij in New York woont. En ook Mainieri was na het horen van de stukken onmiddellijk bereid mee te werken.” Mainieri was zo enthousiast over Second Vision, vertelt Busstra, “dat hij zelf met het idee kwam als gastsolist met een aantal live-concerten mee te doen. Eind april, begin mei komt hij hiervoor speciaal naar Nederland.”