De Gitarist – Steven Faber

      Comments Off on De Gitarist – Steven Faber

“Een schitterend hardcore jazzalbum dat niet snel zal vervelen.”

Bekend van het kwartet dat hij samen met vibrafonist Mike Mainieri leidt komt jazzgitarist Marnix Busstra nu met een album onder eigen naam. De band die op ‘Sync Dreams’ is te horen bestaat naast Busstra uit pianist Rembrandt Frerichs, contrabassist Arnold Dooyeweerd en drummer Pieter Bast.

De tien composities zijn allen van Marnix Busstra en worden gekenmerkt door pakkende melodieën die veelal zijn opgebouwd uit motieven die herhaald worden en zich ontwikkelen. Binnen deze ‘akoestische’ bezetting zoekt Busstra vaak een klank op die wringt en schuurt, maar altijd goed past. Daarin, en in een compositie als Wave Swinger, doet ‘Sync Dreams’ denken aan ‘I Can See Your House From Here’, het album dat John Scofield met Pat Metheny opnam.

Het samenspel onderling is op hoog niveau en ieder bandlid heeft de vrijheid om het initiatief te nemen, zoals drummer Bast laat horen op het op de octotonische toonladder gebaseerde Octoforce. Daarin laat hij tijdens de pianosolo een explosie van energie vrij alsof je zit te luisteren naar de band van Miles Davis uit de jaren ’60. Deze snelle nummers worden op het album in balans gehouden door rustpunten als Small Truth en Desolation.

Een schitterend hardcore jazzalbum dat niet snel zal vervelen.